Nieuws
Fijne feestdagen
TFL LA 21-18De medewerkers van de Brabant-Collectie wensen u fijne feestdagen en een goed nieuwjaar toe.

Boekpresentatie 'Drie Koningen Zingen'
© Will DekoninckEen terugblik op de geslaagde boekpresentatie Drie Koningen Zingen: met liederenschat van 14 december jl. vindt u op ons blog.
 
In de media
Jubileumboek Nederlands Fotogenootschap
© Jan Bijnen | BCDe Brabant-Collectie heeft met deze opmerkelijke foto van Jan Bijnen (1874-1959) een bijdrage geleverd aan het 'jubelboek' ter gelegenheid van 25 jaar Nederlands Fotogenootschap.

Driekoningen: een levende traditie?
H. Moerkerk, Stadsarchief, 's-HertogenboschEen impressie van de Driekoningen traditie in Noord-Brabant krijgt u door het bekijken van het beeldverhaal in nummer 4 van In Brabant.
 
Medewerking
Drie Koningen Zingen: met liederenschat
kaftConservator Emy Thorissen verzorgde de beeldredactie van het boek Drie Koningen Zingen: met liederenschat voor de ANV-werkgroep Volkscultuur.

Tentoonstelling 'De Bijbel & de Naam'
EntreeDrie bijbels zijn in bruikleen gegeven voor de expositie De Bijbel & de Naam, te zien t/m 7 januari 2017 in de stadbibliotheek van Harelbeke (B) en daarna t/m 2 april 2017 in Swifterbant (NL).

Vooraankondiging expositie 'Papieren Juweeltjes'
In het najaar van 2017 organiseert de Brabant-Collectie met het Noordbrabants Museum de expositie 'Papieren Juweeltjes' ter gelegenheid van het 180-jarig bestaan van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant.
 
Uit de collectie
Van Sint Maarten naar Sinterklaas
Sint St.MaartenMaarten en Sint Nicolaas waren beiden bisschop in de 4e eeuw na Christus. Dit blog toont vele overeenkomsten qua voorstellingswijze en tradities van deze heiligen.

Een modieus reisverslag
Detail pentekening Het reisverslag van Pieter Verbruggen bevat twee gewassen pentekeningen, die fraai de eigentijdse 18e-eeuwse kleding en accessoires tonen. Hoe modieus de dames en heren gekleed gingen, leest u in het blog.

Viering Shakespeare jaar in Brabant
In het kader van het Shakespeare jaar 2016 attenderen wij u op een aantal interessante voorstellingen over William Shakespeare in Brabant.
 
Collectienieuws
Op weg naar Waterloo
detailDe manuscriptkaart 'Sketch of the country between Roermonde & Schyndel by D. Paterson' heeft een permanent onderkomen in de Brabant-Collectie gekregen. Bijzonder erop zijn de afgebeelde troepenverplaatsingen naar Waterloo in maart 1815.

Pentekening van Pieter Barbiers verworven
HelvoirtDe Brabant-Collectie kocht onlangs deze pentekening van Pieter Barbiers: een dorpsgezicht met de kerk van Helvoirt.
 
Mededelingen
Film- en Fotobank Noord-Brabant stopt
FFNBPer 1 januari 2017 stopt de Film- en Fotobank Noord-Brabant definitief. Het materiaal van de deelnemende instellingen is te raadplegen via Thuis in Brabant. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u zich wenden tot brabant@tilburguniversity.edu.

Regionale geschiedenis in Brabant
logo EABTot 4 januari 2017 is inschrijving voor de cursus 'Regionale geschiedenis in Brabant: een verkenning' van de leerstoel 'Cultuur in Brabant' nog mogelijk. Zie de cursusaankondiging voor meer informatie.

Julius Caesar in Brabant
Op 17 januari 2017 organiseert het Science Café een lezing van Nico Roymans (VU) over de vroegst bekende veldslag op Nederlands grondgebied. Bij Oss vernietigde Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen.

CBC magazijn tijdelijk dicht
Vanaf 1 november 2016 zijn gedurende enkele maanden aanvragen voor publicaties uit het depot C (met vindplaats CBC) niet meer mogelijk wegens werkzaamheden.
 
Aanwinsten
Veghel, een goet ende vet Dorp

VeghelNa dertig jaar speuren door Martien van Asseldonk verscheen onlangs deze rijk geïllustreerde tweedelige uitgave over de ontwikkeling van landschap en samenleving van Veghel. Bekijk meer aanwinsten.


Valkenhorst, parel in het Brabantse zand

DVDDeze nieuwste natuurfilm van Mark Kapteijns toont het landschap en de biodiversiteit rond de voormalige visvijvers van Valkenhorst en de heide van de Spinsterberg. Bekijk meer DVD-aanwinsten.

 
Agenda
© M. Coppens, NFm R'damDriekoningen expositie
Datum:
t/m vrijdag 13 januari 2017
Locatie: Bibliotheek, Universiteit van Tilburg.

Externe mini-expositie Noud Aartsen
Datum
: verlengd t/m zondag 11 juni 2017
Locatie
: Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg.
 
Contact
apenstaartjeGeïnteresseerden: via het aanmeldformulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.
Abonnees: via het afmeldformulier zegt u de nieuwsbrief op.
Uitgave: © Brabant-Collectie / Bibliotheek Universiteit van Tilburg.