Persbericht 19 september 2011
Alette Smeulers benoemd tot hoogleraar Internationale criminologie

Tilburg University heeft dr. Alette Smeulers met ingang van 1 september 2011 benoemd tot (parttime) hoogleraar internationale criminologie. Haar leerstoel is gericht op onderzoek naar internationale misdrijven zoals genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven.

De leerstoel Internationale criminologie is wereldwijd de eerste op dit gebied. Het vakgebied betreft een belangrijk en urgent thema: vormen van extreem en massaal geweld waarbij vaak ook de staat betrokken is en die een bedreiging kunnen vormen voor de internationale vrede en veiligheid. Smeulers zal zich in het kader van de leerstoel vooral richten op het zoeken naar de oorzaken van deze extreme vormen van geweld, naar de daders en naar de internationale strafrechtelijke reactie daarop.

Prof. dr. Alette Smeulers (1967) studeerde politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel en de Lancashire Polytechnic in Preston (UK). Zij promoveerde op een proefschrift over uitlevering en mensenrechten aan de Universiteit van Maastricht, waar ze ruim 11 jaar werkte, onder meer als universitair docent internationaal strafrecht. Sinds december 2006 is ze aangesteld aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2005 ontving ze een prestigieuze Veni-subsidie van NWO en in 2008 een subsidie binnen de open competitie van NWO. Met haar werkzaamheden en publicaties heeft ze de criminologie van internationale misdrijven zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Corine Schouten, tel. 013 – 466 2993, email persvoorlichters@uvt.nl. Meer persberichten van Tilburg University staan op www.tilburguniversity.edu/nl/nieuws-en-agenda.

 
 
Persvoorlichters → Aan-/afmelden → Experts & expertise → Archief persberichten → Zoeken →