Persbericht 30 mei 2013
Anne-Fran├žoise Rutkowski benoemd tot hoogleraar Management of Information

Tilburg University heeft dr. Anne-Françoise (Anne) Rutkowski met ingang van 1 juni 2013 benoemd tot hoogleraar Management of Information: Impact on Organization, Business and Society bij de Tilburg School of Economics and Management. Anne Rutkowski is gespecialiseerd in de impact van informatietechnologie (IT) op het bedrijfsleven, organisaties en de maatschappij. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van Information Management en psychologie.

Anne Rutkowski richt zich met name op de emotionele en cognitieve gevolgen van een overdaad aan IT (“IT overload”). “IT biedt vele mogelijkheden, maar kan ook teveel van het goede zijn”, aldus Rutkowski. Een theorerisch model voor IT overload dat Anne Rutkowski eerder ontwikkelde is toegepast in de gezondheidszorg. Het model bracht de voordelen van IT en de gevaren ervan voor bijvoorbeeld patiëntveiligheid in de operatiekamer naar voren. Anne Rutkowski werkt met internationale marktleiders in de medische industrie aan verbetering van medische apparatuur, zodat deze in de toekomst tot minder overload zullen leiden. Verbeterde training is ondereel van de aanpak. Resultaten van het onderzoek van Anne Rutkowski zijn ook toegepast binnen multinationals om de vloedgolf aan emails in te dammen.

Met een van haar promovendi onderzocht Anne Rutkowski welke rol IT kan spelen in het ziekenhuis. Zo was ze betrokken bij de ontwikkeling van de Telebaby technologie voor Nederlandse ziekenhuizen, waarmee ouders hun baby die in het ziekenhuis ligt op afstand kunnen volgen via internet. Daarnaast adviseert ze onder meer de Laparoscopic Surgical Skills stichting.

Binnen het onderwijs is Anne Rutkowski gespecialiseerd in innovatie en het gebruik van IT. Ze richt zich met name op de mogelijkheden voor interculturele samenwerking over grote afstanden in virtuele teams. “Hierbij gaat het om een gebalanceerd IT-dieet”, licht Rutkowski toe. “Teveel IT zonder de juiste context helpt niet om de student zich te laten voorbereiden op de digitale wereld. Hoe een gebalanceerd IT dieet eruit kan zien is empirisch bepaald in een tienjarig project genaamd HKNet, waaraan ik heb meegewerkt. Deze virtuele onderwijsomgeving is ontwikkeld met collega’s en studenten uit Hongkong, Nederland en de Verenigde Staten.”

Dr. Anne Françoise Rutkowski (geboren in Lille, Frankrijk) studeerde sociale en cognitieve psychologie aan de Université de Lille en promoveerde in 1999 in de psychologie aan de School of Social and Behavioral Sciences van Tilburg University. Daarna maakte ze de overstap naar het departement Information Management aan de Tilburg School of Economics and Management, waar ze in 1999 begon als Assistant Professor en sinds 2006 als Associate Professor werkt. Op het moment is ze lid van de Editorial Review Board van het Journal of association of information system. Haar werk is gepubliceerd in tijdschriften als Management Information Systems Quarterly, Group Decision and Negotiation, IEEE Computer, IEEE Software en Surgical Endoscopy.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over deze benoeming kunt u contact opnemen met Reggy van den Bosch, persvoorlichter aan de Tilburg School of Economics and Management, via r.vandenbosch@tilburguniversity.edu of 013 466 8923.

 

 
 
Persvoorlichters → Aan-/afmelden → Experts & expertise → Archief persberichten → Zoeken →