In de media
Bijzondere Brabantse boekbanden
Prijsband Breda (achterplat) met stadswapenDitmaal staat in het tijdschrift In Brabant het in Brabant vervaardigde handgebonden boek in de schijnwerpers. Aanleiding is de toogdag voor de leden van het Belgisch-Nederlands Boekbanden-genootschap op 12 juni jl. met als thema 'Boekbanden in de UB Tilburg'. Meer over de toogdag vindt u verderop in deze nieuwsbrief.

Schenking Albertus Miraeus' Historia ecclesiastica
In Forum, weekblad van Son en Breugel,  aandacht voor een schenking van Jan de Vries van de Heemkundekring Son en Breugel  aan de Brabant-Collectie op maandag 22 juni jl. in het oude raadhuis te Son en Breugel. Het betreft Albertus Miraeus' beschrijving van heiligen, gedrukt in Antwerpen in 1609. In de collectie Theologie is al een exemplaar van dit werk aanwezig. De Brabant-Collectie zal zorg dragen voor zorgvuldig beheer en preventieve conservering van deze schenking.

Soirée Intime
SoiréeDe kiem voor 'De Stijl' werd 100 jaar geleden gelegd op een Soirée Intime in de Tilburgse Spoorzone. Theo van Doesburg en Antony Kok tekenden voor de organisatie. Op 20 april jl. vond er een modern Soirée Intime plaats met Jace van de Ven, diverse klankdichters, het Kessels Saxofoonkwartet, Veerle Slegers, Emy Thorissen (maker mini-expositie Antony Kok) en Frank van Pamelen.
 
Nieuws
Overdracht collectie bladmuziek
Ivo BlesDe collectie bladmuziek van de Vereniging Componisten Noord-Brabant (VCNB) is op 10 juni jl. feestelijk overgedragen aan de Brabant-Collectie met een lunchconcert van en door leden van de VCNB. Een fotoverslag vindt u op Flickr.

Toogdag Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap
ToogdagOp vrijdag 12 juni jl. organiseerde conservator Emy Thorissen in samenwerking met het bestuur van het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap een mini-symposium rond het thema ‘Boekbanden in de UB Tilburg’. In de presentaties werden de Tilburgse oude en bijzondere collecties vanuit verschillende invalshoeken belicht. Daarna volgde een workshop, waarbij volop gelegenheid was om een selectie van bijzondere uitgevers- en handboekbanden te bekijken, aan te raken en te bespreken.
 
Medewerking
Bruikleen Jan Heestershuis
Molen, 1929De Brabant-Collectie heeft vier etsen van Jan Heesters (1893-1982) in bruikleen gegeven voor de expositie Een vleugje Vincent. Van Gogh inspireert Jan Heesters. Vooral in zijn vroege werk is de invloed van Van Gogh goed te zien. Wilt u dit met eigen ogen aanschouwen? Dat kan nog t/m 20 september 2015 in het Museum Jan Heestershuis in Schijndel.

Jiangsu - Brabant: twintig jaar vriendschap, eeuwenlang verbonden
De Brabant-Collectie heeft maar liefst 69 foto's geleverd voor het rijk geïllustreerde boek Jiangsu-Brabant: Twintig jaar vriendschap, eeuwenlang verbonden. Het boek fungeert als exclusief relatiegeschenk voor de Provincie Noord-Brabant. Zie de rubriek Aanwinsten.
 
Uit de collectie
Curiosa van het Slagveld van Waterloo
GeraniumOp 18 juni jl. hebben we in ons blog aandacht besteed aan enkele curiosa die jhr. A. Martini,  heer van Geffen (1791-1869), meebracht van het slagveld. Eén betrof deze met bloed doordrenkte geraniumblaadjes. Martini van Geffen was o.a. voorzitter van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant, voorloper van de Brabant-Collectie.

Eerste Communie
CommunieprentjeIn de maanden mei en juni doen veel kinderen hun Eerste Communie. Aandacht hiervoor in twee blogberichten. In het laatste blog tonen we de stijlontwikkeling in de communieprentjes uit de jaren 30 tot 60.
 
Collectienieuws
Zeldzaam drukwerkje verworven
P. Moens/bron: Wikimedia CommonsDe Brabant-Collectie heeft een zeldzaam Brabants drukwerkje van de 18e-eeuwse dichteres Petronella Moens verworven. Het is getiteld: Aan mijn vriend C. Lach de Bêre, bij den glorierijken dood van zyn heldhaftigen vader den hoog welgeboren heer Cyprianus de Bêre, overleden den 14de maart 1814. Petronella roemt in dit dichtwerkje de heldenmoed van Cyprianus de Bêre (1760 - 1814).

Aanvulling op collectie kinderboeken Buijnsters-Smets
SlagschaduwbeeldenOngeveer 55 laatnegentiende- en vroegtwintigste-eeuwse kinderboeken zijn door het echtpaar Buijnsters-Smets op dinsdag 19 mei 2015 'om niet' overgedragen aan de UB Tilburg: een welkome aanvulling op de eerder verworven collectie.
 
Aanwinsten
Jiangsu - Brabant: twintig jaar vriendschap, eeuwenlang verbonden
ChinaboekDit mooi vormgegeven en rijk geïllustreerde boek is door de provincie Noord-Brabant uitgegeven bij het 20-jarige jubileum van de zusterrelatie met de provincie Jiangsu in China. Het bevat teksten in het Chinees, Engels en Nederlands. Van de illustraties heeft de Brabant-Collectie met name het oude beeldmateriaal verzorgd. Bekijk meer aanwinsten.

Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog
DVDDe drie DVD’s uit deze DVD-box belichten de oorlogsjaren in onze provincie. De originele filmopnamen zijn afkomstig uit verschillende archieven. De films zijn ondergebracht in de hoofdstukken Nationaal Socialisme, Oorlogsgeweld, Sport en Arbeid, Bevrijding, Brabantse Stoottroepen en Dagelijks Leven.
Bekijk meer DVD-aanwinsten.
 
Mededelingen
Groepsrondleidingen
Ook grote groepen kunnen op afspraak kennismaken met de Brabant-Collectie. Zo ontvingen wij medio april 50 vrijwilligers van het Regionaal Archief Tilburg. In het blogverslag spreken zij van een inspirerende dag. Eén van hen vergeleek ons met een snoepwinkel als je van geschiedenis én Brabant houdt. Eind mei werden op kasteel Heeswijk 25 leden van Heemkundekring Engelbrecht van Nassau rondgeleid. Ter plekke werd uitleg over onze gerestaureerde Roman-Visscher kaart gegeven. Een week later kwamen 28 leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging - afdeling 's-Hertogenbosch en Tilburg bij ons langs. Is uw interesse voor een groepsrondleiding gewekt? Meld u dan aan via brabant@tilburguniversity.edu

WorldCat Discovery
LogoEind augustus 2015 wordt WorldCat Local, de huidige catalogus van de bibliotheek, vervangen door WorldCat Discovery. WorldCat Discovery biedt toegang tot meer dan 1,8 miljard elektronische, digitale en fysieke bronnen en wordt continue bijgewerkt om aan de eisen van literatuur zoeken te voldoen. Benieuwd? Bekijk de testversie en geef uw mening.

Afkoelen in de zomermaanden?
StrandKom dan naar de universiteitsbibliotheek. In de vakantieperiode gelden normale openingstijden van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 24.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 - 24.00 uur. De Brabant-Collectie is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
 
Agenda
BoekbandenExpositie Bijzondere Brabantse Boekbanden
Datum: t/m vrijdag 24 juli 2015
Locatie
: Bibliotheek, Universiteit van Tilburg, vitrine niveau 1 en 0

Meer hierover in het blog.
 
Contact

ApenstaartGeïnteresseerden: via het aanmeldingsformulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.
Abonnees: via het afmeldingsformulier zegt u de nieuwsbrief op.

Uitgave: © Brabant-Collectie / Bibliotheek Universiteit van Tilburg